Botten bouillon
Botten bouillon is een zeer voedzame bouillon die wordt gemaakt van botten van kip, rund of varken. Je kunt de bouillon maken van alleen de botten of van vlees en botten. Deze botten worden tussen de 12 en 48 uur gekookt en daarna getrokken. Doordat dit eigenlijk slow cooking is worden er veel mineralen, collageen, gelatine en aminozuren uit de botten en bindweefsels getrokken.
Bottenbouillon staat bekend om zijn kracht en heeft veel gezondheidsvoordelen,
- Het ondersteunen van de gezondheid van de gewrichten, het
- Bevorderen van de gezondheid van de darmen dmv hydratatie
* Voedingsstoffen calcium, magnesium en fosfor.
Calcium en fosfor zorgen voor een goed imuumsysteem.
* In de bouillon zit veel collageen en dat is weer goed voor onze pezen,
botten en kraakbeen. Ook zorgt het voor een goede elasticiteit van de huid * Aminozuren zoals proline, glycine , L- Glutamine en glucosamine
Volgens de Chinese voedingsleer voedt bottenbouillion de volgende meridianen :
Nier meridiaan - Botten
Milt en maag meridiaan - Transport en transformatie
Lever meridiaan - Stromen van Qi
Long meridiaan - huid
Vanuit de Chinese voedingsleer hebben kruiden ook een bepaalde werking voor een meridiaan.
Wortels Temperatuur: neutraal
Smaak: zoet
Meridianen: Milt en Long
Wat doet het: Het tonifieert Qi, Sterkt de milt en bevordert de
spijsvertering, klaart hitte,,voedt de ogen (let op bètacaroteen)
Selderij Temperatuur : Koel
Smaak: zoet en bitter
Meridianen: Maag, Milt, Blaas, Nier en Lever
Wat doet het: Klaart hitte, klaart damp en drijft vloeistoffen af
Sterkt de maag en de milt, tonifieert de nier, voed het bloed,
Kurkuma Temperatuur: Warm
Smaak: Bitter en scherp
Meridianen: Lever en Milt
Werking: Verkwikt het bloed
Voedingsstoffen: Vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K .Ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink.
Beweegt bloed, lost stagnatie op, verlicht pijn, klaart de meridianen, verdrijft wind en verlicht pijn
Niet gebruiken bij: zwangerschap, duizeligheid en bloedleegte.
Citroen Temperatuur: Koud
Smaak: Erg Zuur, licht zoet, samentrekkend
Meridianen: Lever, galblaas, maag en long
Werking: Verwijdert hitte, verwijdert toxiciteit, koelt de lever, verzacht knobbeltjes, verwijdert stagnatie, ondersteunt Milt Qi
Voedingsstoffen: Calcium, magnesium, vitamine C, Pectine en bioflavonoïden, citroenzuur
Powerhouse Botten bouillon
De nier meridiaan is het vuur voor alle organen
Voedt het brein voed en controleert de botten
Ondersteunt zwangerschap
Een krachtcentrale van het lichaam genaamd Ming men
Runderbotten: voeden de botten en merg van het lichaam en voeden dus nier Jing.
Maar ook de huid , pezen en de spieren door het collageen.
Ui: TCM-Temperatuur :warm
Smaak rauw: kruidig, zoet; gekookt: zoet
Meridiaan long, lever, maag, milt, hart, nier
Werking: Tonifieert Qi van de Maag, milt , long en Nier, versterkt ook de Wei Qi en tonifieert Bloed, Transformeren van Slijm, Elimineren wind koude, Elimineren van hitte en toxines
Stoffen: Vit. B, C, calcium, ijzer, kalium, cycloalline,inuline / S- bevattende essentiële oliën, thiosulfinaat / polyfenolen: lignanen.
Wortels Temperatuur: neutraal
Smaak: zoet
Meridianen: Milt en Long
Wat doet het: Het tonifieert Qi, Sterkt de milt en bevordert de
spijsvertering, klaart hitte,voeden de ogen (let op bètacaroteen)
Stoffen:vitamine A, B1, B2 en B6, C, bètacaroteen, mineralen calcium en kalium
Bleekselderij: TCM-temperatuur: koel
Smaak zoet, kruidig
Meridianen: lever, milt, maag
Werking: Qi bewegen, maag en Milt Qi tonifieren, wind hitte en Hitte elimineren, onderdrukken van interne wind
Stoffen: Vitamine.A, K,kalium, calcium, flavonoïden, luteoline , apigenine, essentiële oliën nm ftaliden
Laurier: TCM Temperatur: warm Smaak: scherp en licht zoet en scherp, licht zoet Meridianen: Milt en Hart
Werking: Tonifieren van Qi, Bewegen van Bloed, geest kalmeren
Stoffen: etherische olie; sesquiterpenen; Isoquinoline-alkaloïden
ZeeZout: Tcm temperatuur: Koud
Smaak: zout
Meridianen: Maag, nier en darmen
Werking: Tonifieren Qi en Yin, Hitte die ontstaat door Yin leegte, transformeren slijm, Hitte elimineren, bloed hitte koelen, toxines naar buiten brengen
Zwarte Peper: TCM-temperatuur:heet
Smaak kruidig
Meridianen: Nier, Milt en Maag
Runder Bottensoep
Ingrediënten:
2 of meer runderbotten
1 witte ui, grof gehakt
2-3 wortels, grof gehakt
2 stengels bleekselderij, grof gehakt
2 laurierblaadjes
2 theelepels zeezout
1 theelepel zwarte peper
1) Botten soep wel of niet de botten roosteren
A )Leg de botten in de oven rooster voor ongeveer 30 minuten op een temperatuurvan 175 graden. Dan breng je meer warmte in de botten dan dat je ze direct in de pan doet. Dus is de vraag met welke bedoeling maak je de soep?
Heb je het altijd koud dan is dat een mogelijkheid.
B) Heb je nachts last van nachtzweten dan kun je beter kiezen om de botten te koken en niet eerst te roosteren
2)Doe de botten over in een grote, diepe pan. Bedek de botten met water. En breng deze rustig aan de kook. Daarna eventueel afschuimen of door laten koken
3)Zet het vuur lager en laat 8 tot 24 uur sudderen, voeg indien nodig water toe om de botten te bedekken. Hoe langer hoe beter (De bouillon kan ook in een slowcooker worden gekookt.) Schep eventuele onzuiverheden van het oppervlak van de bouillon met een grote lepel en gooi ze weg.
4)Voeg de gehakte groenten, laurierblaadjes en zout en peper toe aan de pan.
En laat de soep zo lang mogelijk trekken op een laag vuurtje
5)Gebruik een grote schuimspaan om de groenten en botten uit de pan te halen. Gooi ze weg. Giet de bouillon vervolgens door een fijne zeef om eventuele extra vaste stoffen te verwijderen.
6)Gebruik de bouillon als soepbasis, drink het als je moe bent ( liefst voor je moe word )of gebruik het in plaats van water bij het koken van rijst of andere granen.
Kippen bone Broth
Ingredienten:
1 hele kip ( voorkeur biologische soepkip )
1 witte ui
3 wortels
2 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
Div. Verse kruiden, zoals rozemarijn, tijm of Griekse oregano.
Waarom deze soep, warmte, herstel, na bevalling ?? Aan de hand daarvan beslis je welke kruiden je gebruikt.
2 theelepels zeezout
- Snij de kip in stukken. Doe daarna de kip in een grote soeppan of een slowcooker. Breng deze aan de kook.
- Je kunt de soep afschuimen of het laten doorkoken.
2) Doe de gesneden groentes / kruiden en zout in de pan.
3) Zet het vuur lager en laat het minimaal 12 uur sudderen.
4) Haal na 12-18-24 of zelfs 48 uur de kip stukken uit de pan.
5) Gebruik een grote schuimspaan om de groenten en kruiden uit de pan te halen. Gooi ze weg. Giet de bouillon vervolgens door een fijne zeef om eventuele extra vaste stoffen te verwijderen.
6) Gebruik deze bouillon als basis voor soep of in plaats van water bij het koken van rijst of andere granen.
Van een kip die in de supermarkt ligt en geen goed leven heeft gehad kun je nooit een goede bone booth soep maken. Al doe je nog zo je best.